2007. 9. Varatúra: Dunakanyar

Novemberben általában minden magát normális státuszba soroló motoros, a garázs felé pillantgatva találkozik Varája sziluettjével, ám 2007-ben ez nem feltétlenül volt így! Hála a derűs időjárásnak, klubunk alakulásának harmadik évfordulóját még vígan nyeregben ünnepelhettük.   
A jeles nap szerves részeként, épp ma futotta Talma történelminek ígérkező Moto GP versenyét. Minden futama a 125 ccm-es géposztálynak izgalmakkal és látványos előzésekkel tűzdelt, de a mai napon világbajnoka lehet ebben a sportágban végre Magyarországnak is! Ilyen hazafias gondolatokkal ültük körbe a kivetítő előtti asztalt és latolgattunk…

A futam egyes szakaszaiban a szurkolástól, más periódusaiban Faubel sportszerűtlen magatartásának „értékelésétől” volt hangos a Pub. Végül ovációban tört ki a lelkes kis csapat. A leintés pillanatában Talmácsi Gábor világbajnok lett!! Az ebédet követően fordultunk ki a mélygarázsból és céloztuk meg Visegrád lankáit. Kis történelmi áttekintést követően; 

 V. László 1458-ban bekövetkezett halála után a Hunyadi Mátyást választották magyar királlyá. Mátyás feleségül vette Pogyebrád György cseh király lányát Katalint, és többek között Visegrádot is nekiadta. Az ifjú királyné 1464-ben meghalt, így Visegrád újra királyi birtokba került. Az elnéptelenedett városba a király 1474-ben erdélyi szász telepeseket hívott. 1476-ban a visegrádi uradalmat a királyi magánbirtokokat kezelő budai udvarbírósághoz csatolták és Mátyásnak Aragóniai Beatrixxel kötött házassága alkalmából megkezdték a palota és a vár felújítását. Ezek a munkák az 1480-as évek közepén fejeződhettek be. 
Mátyás halála után, 1490-ben a Corvin János kezén lévő visegrádi várat várnagya átadta Jagelló Ulászló cseh király híveinek, akiknek hamarosan sikerült Ulászlót magyar királlyá koronázniuk. Rövid idő múltán a fellegvár kikerült a király fennhatósága alól, az 1492-es országgyűlés határozata alapján a fellegvárat és az itt tartott koronát az országgyűlés által választott koronaőrökre kellett bízni. A király kezén maradt az alsóvár és a palota, ami mellett II. Ulászló újjáépítette a ferences kolostort. A XV. században, a királyi udvar távozásával mezővárosi méretűre zsugorodott település még őrizte régi kiváltságait, amit a Jagelló-kor országgyűlései sorozatosan támadtak.

A Bobpálya irányába fordultunk. A versenyszellem még a délelőtt történtekből érkezett velünk a Nagyvillám oldalára. Időmérés ugyan nem volt, de komoly párbajok szemtanúi lehettek a civil látogatók. 

A klub megjelent tagjai, újabb közös élményekkel gazdagodva búcsúztak egymástól a főváros határában: 

Márciusban újra találkozzunk!! 

- cs -