2010. - 1. Varatúra: Börzsöny

A motoros társadalom számára mindig lassan érkezik a jó idő, de 2010-ben a szokásosnál is hosszabban kellett várnunk a tavaszt! A március 21-ére hirdetett szezonnyitót megelőző héten még 10-15 cm–es hóval az utakon fogadta a Börzsöny a kirándulókat, nem kis dilemma elé állítva a túra szervezőit! Ám a Szent Égiek – mint már olyan sokszor - ismét mosolygós arcukat mutatták a Varadero klub felé erre a napra… :-)
 A hosszú kényszerpihenőn csak virtuális kapcsolattartásra kényszerített társaság, örömmel üdvözölte egymást a váci Konstantin téren épült Bazilika előtt. Az indulásig ismét leltárba vettük az elmúlt tél friss szerzeményeit. Volt, aki új gumit volt, aki sisakkamerát, vagy éppen ruházatot szerzett be, de akadt már a listán „típusidegen” bukó is…:-)

 A szezonkezdő csoportképet követően, a szokásos alakzatba fejlődve gurultunk ki a városból. A több mint 30 motor vonulásának látványától – és biztosan a napsütésnek is nagyban köszönhetően – vidáman mosolygó, néhol lelkesen integető járókelőket hagytunk magunk mögött, amint a 12-es útra kanyarodva kezdtük üldözni az élen haladó sárga Varát.

Szobig haladtunk a Duna-parton, majd Márianosztra felé terveztünk egy kis kanyargást, ám az utat a falu végén rendőrautó zárta el! Ez tavaly is így kezdődött…:-( 

Az egyenruhásoktól megtudhattuk, hogy egy amatőr rali verseny miatt lezárták az utat, így kénytelenek voltunk visszafordulni. Verőcéig haladtunk a már ismert kilométereken, majd immár terelés nélkül követtük túravezetőnket a Börzsöny fái között kanyargó aszfalton. Az árnyék miatt nehezebben olvadó hóból bőven találtunk még az út két szélén, az átfolyások valamint a kanyarokban elszórt kavicsok miatt visszavett tempó pedig a táj szépségeinek felismerésében volt segítségünkre.

Ebédünket a Feketevölgy panzióban rendeltük. A lelkes személyzetnek és az előre egyeztetett létszámnak köszönhetően viszonylag gyorsan teljesítettük ezt a napirendi pontot is és pár –evés közben cserélt - anekdotával gazdagabban ültünk ismét nyeregbe.

A délután leglátványosabb programja a Kemence patakon való átkelés volt, melyet a bátrabbak Feca (a mai napon mint Fotóriporter))) lelkes biztatása mellett, magabiztosan teljesítettek is. 

A társaság másik felét az áradás kerülőre kényszerítette, majd a falu határában rendeződtünk ismét Kocka mögé. A kellemes tavaszi napsütésben 20 C fokot mérhettünk, amikor Letkésnél egy kis kanyargás kedvéért átléptünk Szlovákiába.

 

 

2010 első Varatúráját. 

-cs -