Elsősegélynyújtó tanfolyam

  A tavasz közeledtével, nagyon várjuk már a motoros szezon indulását.

  Ilyenkor nem árt a motorozással kapcsolatos biztonságtechnikai és vezetéstechnikai ismereteinket felfrissíteni, amit sokszor klubos rendezvények keretében is megtehetünk. De van egy terület amire eddig nem fektettünk elég hangsúlyt, ez pedig az ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS. Talán az okok egyike, hogy ezt mindenki kötelező jelleggel megtanulja a jogosítvány megszerzéséhez, szerencsére a klubos motorozásaink során sem kellett még szembesülnünk ezen ismeretek hiányával, és kicsit távolságtartóan is viszonyulunk ehhez a témához. Pedig egy időben, elvárható szakszerűséggel elvégzett beavatkozás, segítségnyújtás nagyon sokat jelenthet. Legyen az a munkahelyen akár családi környezetben vagy az utakon…
  Ahogy sokan nem elégszenek meg a motoros tanfolyamon megkövetelt rutin feladatok teljesítésével, és plusz vezetéstechnikai tréningeken vesznek részt, úgy az elsősegélynyújtáshoz szükséges ismereteket sem árt átismételni és további információkkal, gyakorlatokkal mélyíteni, a sokszor évtizedekkel!!! ezelőtt megszerzett tudást.
  Erre volt ezen a szombat délutánon lehetőségünk a mentőmotoros szolgálat dolgozója Nemes Tímea jóvoltából. Aki lépésről lépésre próbálta belőlünk felszínre hozni a rég megszerzett ismeretinket -több kevesebb sikerrel- és ezeket kibővíteni új ismeretekkel, ajánlásokkal, módszerekkel. Néha szembesülnünk kellett azzal a ténnyel, hogy ami régen (amikor még mi tanultuk) jó volt, azt ma már nem szabad.
   Az oktatás a mindennapi életben bekövetkező balesetekkel, rosszullétekkel kapcsolatos szituációkkal, tünetekkel, hozzá kapcsolódó betegségekkel és ezek megfelelő kezelésével, „elsősegélynyújtásával” ismertetett meg bennünket. De természetesen külön foglalkoztunk a közúti balesetekkel, különösen a motoros baleseteknél fellépő sérülésekkel is.
  Lehetőségünk volt gyakorolni az eszméletlen beteg gyors vizsgálatát, stabil oldalfektetését, valamint szükség esetén a mozgatását, és az újraélesztést is.  

 Sérült átvizsgálása, légzés biztosítása elsődleges!

Külső, belső sérülések megállapítása.

"Tömegek" mozgatása. :)

Újraélesztés lépéseinek gyakorlása:

Természetesen a kevésbé fontos dolgok sem maradhattak el, mint például a törések, zúzódások, sérülések, kisebb- nagyobb égések ellátása. Belgyógyászatilag is szakképzettek lettünk, hisz megtanultuk a szívinfarktus, cukorbetegség, hőguta, epilepszia, tüneteit, és a mi képességeinkhez mérten ezeknek a helyszínen való ellátását.

Örök dilemma: levegyük vagy ne vegyük....hogyan? 
A bukósisak biztonságos eltávolítását is gyakorolgattuk egymáson amit egy-két társunk orra bánt :)

A könnyed előadás és persze a klub tagjainak szokásos jókedve mellett hamar elrepült ez a pár óra. Mindenki érezte, hogy ez a tanfolyam milyen kevés és mégis milyen sokat jelentett abban, hogy ha egy nem várt eseménnyel kerülünk szembe, akkor ne az elfordulás vagy az „én úgysem tudok segíteni” kifogás jusson az eszünkbe, hanem  megfelelő határozottsággal és tettekkel javítsuk , vagy legalább fenntartsuk a bajba jutott állapotát a szakszerű segítség megérkezéséig.

Köszönet a lehetőségért a szervezőknek és a Motoros Mentőszolgálat dolgozóinak.